18
Jan
2007
1

En opnieuw een geweldige film. United 93 verhaalt de gebeurtenissen in het vierde vliegtuig anno des jaren 2001. 11 september om precies te zijn.

Iedereen ziet de beelden nog voor zich van de twee vliegtuigen die tegen het WTC aanvlogen. En ook het vliegtuig dat het Pentagon raakte staat nog op ieders netvlies geprojecteerd. Het vierde vliegtuig (wat richting maakte naar het Witte Huis) is niet bij iedereen bekend. Ook bij mij wat minder.

Ik meen dat er toentertijd vijf vliegtuigen waren. De drie eerder besproken, één die richting het Witte Huis ging en één richting de kerncentrale in – ik meen – Cleveland. Blijkbaar waren het er ‘maar’ vier. Of misschien is ‘mijn’ vijfde neergehaald door de Amerikaanse defensie. Geen zin om dat uit te zoeken ;).

United 93 vertelt het verhaal van de dappere passagiers die het opnemen tegen de vier kapers. Blikken in het bewuste vliegtuig worden afgewisseld met beelden van de vaste grond. De luchtverkeersleiding in Boston, Newark en Cleveland komen aan bod. Evenals NORAD, de militaire organisatie die het luchtverkeer van Noord-Amerika bewaakt. De moraal van het verhaal van de grond is natuurlijk verbijstering. Maar ook de grote (bureaucratische?) miscommunicatie, wat tijdens de outro nog even extra wordt belicht.

Regisseur Greengrass (The Bourne Supremacy en Bloody Sunday) heeft een prima film afgeleverd. Die spanning en realiteit prima weet te combineren zonder het té hectisch of té cliché te laten worden. Iedereen weet de afloop van film maar toch blijft deze boeien. De beste 9/11 film tot nu toe!

Harm’s rating: ********** 10 / 10

Written by Harm
Tags: |

Eén comment »

Comment #1

Ja, is een coole film inderdaad, heb hem al een enige tijd terug gezien.. Fascinerend om deze film o.a. vanuit het “terroristen” perspectief te zien..

Ook inderdaad de andere vliegtuigen die voor hele andere doelen bestemd waren, o.a. de kerncentrale!

Goede film inderdaad!

Comment door: Rob
Friday January 19, 2007 00:37

Plaats een comment