09
Feb
2007
1

Al Gore, de democratische tegenstander van Bush in de race om het presidentschap in 2000 en vice-president in de tijd dat Clinton president was, heeft sinds die nederlaag een heel ander doel in zijn leven: de wereld laten weten dat ‘global warming’ ons vroeg of laat de kop gaat kosten. Deze week werd na jaren van ultieme bureaucratie(?) wetenschappelijk bevestigd dat de klimaatverandering de schuld van de mens is. Echt? Daar zijn ze op tijd mee. Ene Gore heeft dit tientallen jaren geleden duidelijk gemaakt.

Ik las in de FilmValley van oktober 2006 dat Gore al jaren de wereld rondreist om zijn (zeer gelikte!) Powerpoint presentatie aan de man te brengen. Het publiek was behoorlijk gevarieerd. Van universiteiten tot aan lokale en internationale politici. Regisseur Davis Guggenheim zag in Gore’s presentatie een interessante documentaire. En, zogezegd zo gedaan.

An Inconvenient Truth is een andere documentaire film vergeleken met bioscoop release docu’s als Moore’s Bowling for Columbine of Fahrenheit 9/11. An Inconvenient Truth draait volledig om de presentatie van Gore. Een goede verteller maar hij mist net dat beetje extra charisma wat bijvoorbeeld Clinton had. In zijn babbel wordt hij bijgestaan door de al eerder genoemde slideshow.

Na een korte introductie van het hoe en waarom komt Gore al snel aanzetten met enorme hoeveelheden feiten. Van overpopulatie tot aan virussen, alles wordt behandeld om de gevolgen van de opwarming van de aarde duidelijk te maken. Ook ons kikkerlandje wordt vermeld. Als je links van de lijn Leeuwarden-Apeldoorn-Eindhoven zit, dan kun je volgens Gore beter een roeiboot in je garage hebben staan, want over 20 jaar is de west zijde van Nederland een stukje extra Noordzee geworden.

Alle gevolgen worden (misschien wat over)belicht. Jammer dat Gore met weinig oplossingen komt. Die komen pas bij de final credits aan bod en zijn er dus op DVD bijgezet. Een gemiste kans als je het mij vraagt.

An Inconvenient Truth is een knap in elkaar gezette documentaire. De persoonlijke belichting van Gore – hij verloor bijna zijn zoon tijdens een auto ongeluk en zijn zus is gestorven aan longkanker na jarenlang een tabakplantage te hebben gehad thuis – had voor mij part weggelaten kunnen worden. Maar Amerikanen smullen hiervan.

Ik wil ieder sceptisch persoon over de klimaatverandering uitnodigen een avondje aan deze docu te besteden. Voor mij was echter de presentatie voldoende om mijn vermoedens bevestigd te krijgen…

Harm’s cijfer: ********** 10 / 10

Written by Harm
Tags: |

Eén comment »

Comment #1

Lijkt me een boeiende docu 😉

Comment door: Rob
Saturday February 10, 2007 19:18

Plaats een comment