17
Mar
2011
0

17 maart 2011, Santa Cruz, Galápagos, Ecuador

De allerlaatste dag op de Floreana cruise staat op het punt van beginnen. Ik word wakker op het dek en heb fantastisch geslapen. Damn, dat had ik vaker moeten doen. Het is 6u als ik wakker word en dat is maar goed ook, de allerlaatste activiteit staat op het punt van beginnen. Na het eerste belletje voor het ontbijt rinkelt het belletje voor de allerlaatste keer: richting de zodiacs. We varen richting Black Turtle Bay. Een gebied vol met mangroof bomen en heel ondiep water. Prachtig om te zien hoe dichtbegroeid de zijkanten van het ondiepe meer zijn. We zien drie jonge zeeschildpadden van de rotsen eten.

Als we eenmaal op het punt staan om terug te keren richting boot zien we opeens een groep golden rays. Wow! Alsof het een groep ganzen is ‘vliegen’ ze mooi geformeerd door het water. Wat een geweldig mooi gezicht en een prachtig toetje van onze cruise.

Terug op de boot pakken we onze spullen en zeggen we de geweldige crew gedag. De avond hiervoor hebben we al envelopjes voor de crew en Victor gevuld. We worden afgezet op de pier waar alle boten kunnen tanken. We passeren ook nog een enorme privé jacht, genaamd Solemate — even onthouden en navragen of Jayne die misschien kent. Eenmaal in de bus worden we richting het vliegveld gebracht. Zoals gezegd gaat alleen Michel het vasteland opzoeken. De overige 10 pakken de bus richting de pond, die ons weer naar Santa Cruz vaart. Aldaar stappen we in de taxi die ons in 40 minuten weer in Puerto Ayora brengt. Wel mooi, we kwamen door het dorpje Santa Rosa waar we de ‘tsunami-dag’ hebben doorgebracht.

Als we in Puerto Ayora aankomen checken we allemaal in in hotel Sir Francis Drake, dat Claire en ik al geregeld hadden voordat we de cruise op gingen. De mensen daar natuurlijk maar wat blij met ons, dat we zo maar 8 nieuwe gasten meebrachten :). Nadat de spullen gedropt zijn lunchen we met z’n allen, maar niet voordat Claire en ik weer richting duikschool Macarron gaan om onze duik voor morgen in te plannen. Gelukkig zit het niet vol en zijn er genoeg mensen om morgen te gaan duiken: woohooo!

De lunch is weer eens hilarisch. De Engelse Toby en Abby maken er samen met de Noorse Kristine een dolle boel van, met de meest droge humor die je je voor kan stellen. Een goede bodem voor de middag, die we willen gaan vullen met een bezoek aan het Darwin Research Center. Waar veel onderzoek naar het wildlife op de Galápagos gedaan wordt. Plus is de wereldbekende Lonesome George hier te vinden. Maar ook PSV — Glasgow staat op het programma. Dat wordt live uitgezonden op Fox Sports+. Echter, vanwege de locatie van de Galápagos wordt er maar een select pakket zenders per satelliet aangeboden, en dus geen Sports+, jammer.

Tijd om dus richting het Darwin Research Center te gaan, met Toby, Abby, Claire en Kristine. Het is weer eens heet, dus als we na een mooie wandeltocht er aankomen snel even wat drinken. Toby viert dat met een prachtige scheet — die hij laat na rustig even op te staan, en, nadat de lucht eruit is een voldane ‘lovely’ uit te spreken. Kristine en ik komen niet meer bij. Genoeg geouwehoer, tijd om wat enorme tortoises (reuze schildpadden) te gaan zien. Die zien we al snel en op de foto gaan is geen probleem met deze dames en heren. Gave foto’s gemaakt.

Even later zien we land leguanen, die hier voor kweek redenen gehouden worden. En dan is het tijd om Lonesome George te gaan zien. Lonesome George is de laatste van zijn soort tortoise die op één van de Galápagos eilanden gered is, zonder dat er ook maar een andere is gevonden. De allerlaatste van zijn soort dus. Om hem nog een beetje te gezelschappen zijn er twee ‘standaard’ tortoise vrouwtjes bij hem gezet. Dat levert natuurlijk hilarische t-shirts op — ‘not so Lonesome George after all’. Helaas heeft George zich behoorlijk goed verstopt en zien we enkel z’n schild.

Ook zien we nog jonge tortoises, die hier ook gekweekt worden. Apart feit: worden de eieren op 28 graden uitgebroed, dan worden het mannetjes. Is het 29,5 graad, dan worden het vrouwtjes. Hete vrouwtjes dus ;).

Op de weg terug naar Puerto Ayora stoppen we in een heerlijke lounge plek voor een lekkere milkshake. Daarna internetten de addicts wat — iedereen zo’n beetje — om ons op te maken voor het diner. We gaan naar het chique restaurant The Rock, waar we allemaal erg goed eten. Het is tijd om afscheid te nemen van Abby en Toby, die morgen richting Quito vertrekken. Als Claire en ik terug naar het hotel lopen — we moeten morgen weer om 5u op voor onze duik — horen we uit iedere plaats ineens een enorm geluid komen. Tien minuten later is de hele straat gevuld met locals en toeterende auto’s. Wat blijkt, de Galápeñas Claudia is Miss Ecuador geworden. Enorm feest dus. Claire en ik besluiten niet mee te gaan, want we willen wel een beetje scherp zijn morgen en gaan dus mooi richting het hotel om te gaan pitten.

Written by Harm
Tags: |

Geen comments »

Plaats een comment