18
Mar
2011
0

18 maart 2011, Santa Cruz, Galápagos, Ecuador

De cruise door het paradijs is inmiddels afgelopen, echter ik ben nog steeds op de Galápagos en vandaag gaan we dan doen wat we vorige week ook al probeerden: duiken. Opnieuw gaat om 5u de wekker en om 5:30u vertrekken Claire en ik richting Macarron, de duikschool. We passen snel onze spullen en stappen om 6u stipt in de taxi die ons richting de pond aan het noorden van Santa Cruz brengt. Daar ligt het bootje van de duikschool voor anker en als alle spullen ingeladen zijn kunnen we instappen.

Het is een divers groepje. Een Italiaanse man, een erg ervaren Spaanse duiker (uit Barcelona, waar Claire ook woont) en een Argentijns/Braziliaans koppel. Instructeurs Freddy en Jorge zijn aan boord, inclusief kapitein Jorge. We varen door het kanaal wat Santa Cruz en Baltra van elkaar scheidt en gaan daarna noord richting het eiland Seymour, wat nog ten noorden van Baltra ligt. Het ontbijt bestaat uit muesli en yoghurt, kijk, dat doet weer even aan thuis denken.

Claire heeft het zwaar met de reis, het kleine bootje deint alle kanten op in de ruige oceaan. Ze zal blij zijn als ze eenmaal in het water ligt… In een stukje rustig water trekken we onze spullen aan om een testduik te maken. Op de bodem mogen we wat dingen herhalen (masker schoonmaken en de automaat af- en aandoen) en kijken of alles prima werkt. Eenmaal in de boot zetten we koers richting de eerste duikspot.

Een kleine inleiding van Freddy volgt — die de Braziliaanse dame, de Italiaan, Claire en mij mee naar onderen neemt, terwijl Jorge 1-op-1 met de Argentijn het water ingaat. Het is een introductie duik voor hem. De tekens voor beesten onder water worden gegeven en de tonijn heeft een hilarische. Was het eerst een blikopener teken, nu is het een rol opener. En naast een turtle teken is er ook nog een ‘happy turtle’ teken, waarbij je handen wat sneller over elkaar bewegen — de duikers onder ons snappen hem wel :).

De eerste duik is werkelijk waar fantastisch. We zien white tip sharks, hammer head sharks (onderhand, wat zijn die beesten groot, wel jammer dat we ze maar heel even zien) , manta rays (ongelooflijk hoe groot deze zijn en wat geweldig mooi vliegen deze beesten door het water), seaturtles (het begint bijna normaal te worden :)), enorme scholen tropische- en diepzee vis en een schorpioenvis (opletten, niet aanraken, heel giftig ;)). Wow, wat een geweldige omgeving. Op een begeven moment komen we boven een rotscombinatie uit en zien daar gewoon 14 white tip sharks wat dutten op de bodem. Dan gaat je hartslag toch wel ietsje omhoog ;). Na een duik van ongeveer 50 minuten komen we weer boven en stijgen we in de boot. Op richting de tweede duikspot.

Tijdens deze duik zien we opnieuw white tip sharks, hammerheads en eagle rays. De stroming is tijdens deze duik echter een stuk sterker. Gelukkig is Freddy lekker rustig en we laten onszelf mooi meewieren met de stroming. De thermoclines zijn echter wel enorm, je gaat soms van 20 graden water naar 10 graden in één klik. Maar hey, wie maakt zich daar druk om met al die prachtigheid om je heen. Na een goede 50 minuten komen we weer boven, na opnieuw een safety stop.

De bootreis terug is geen pretje voor Claire, die het ontbijt en de lunch van zojuist overboord kiepert :). Eenmaal op het vasteland is alles weer okay en stappen we de taxi in. We spreken met het jonge koppel af morgenvroeg een taxi te delen opnieuw richting de pond. Hun vertrekken, net als wij overigens, morgen ook.

We lunchen aan de straat en halen even later de foto’s en filmpjes op die onderwater tijdens de duik door Freddy gemaakt zijn. Helemaal gratis, wat een te gekke service. We zijn stiekem wel moe van dit dagje en eten ‘s avonds ook aan de straat voor 5 dollar. Een heerlijke gebakken vis met wat frietjes en bonen. Terug in het hotel zeggen we gedag tegen Kristine en Steven, die nog wat langer blijven, en zoeken we snel ons bed op.

Written by Harm
Tags: | | | |

Geen comments »

Plaats een comment