25
Jul
2008
1

Gisteren naar de première geweest van de nieuwe Batman film: The Dark Knight. Na flink te zijn gehypet – op internet, maar ook in advertorials en de nodige (gave) trailers – was ik wel erg benieuwd geworden. Helemaal als je naar het cijfer voor DK kijkt op de IMDb. Niet normaal :D. Op het moment van schrijven staat er een mooie 9.5 genoteerd ;).


En tja, ik kan hier een heel lang verhaal op gaan stellen wat er goed aan The Dark Knight is. Maar het gaat veel sneller om te zeggen wat er mis is met The Dark Knight: weinig, heel weinig. Ik vond de film op sommige punten wat rommelig, verhaallijnen die niet netjes werden afgesloten en zijde plots die niet echt een toegevoegde waarde hadden. Maar hey, zie dat niet als grote onoverkomelijkheden :D. Echter, de hype is niet helemaal terecht. Om Dark Knight nou in een rijtje met The Godfather; The Shawshank Redemption; The Good, The Bad And The Ugly; Pulp Fiction; Star Wars en een Schindler’s List te noemen, gaat misschien wat ver.

De hype is naar mijn mening dan ook niet ontstaan door de film, maar grotendeels door het tragische overlijden van Heath Ledger, die de rol van Joker op zich nam. En laat er geen twijfel over bestaan: Ledger’s laatste rol, is triest genoeg ook zijn beste geworden. Want waar Christian Bale in Batman Begins nog alle roem naar zich toe trok, is dat in Dark Knight toch echt Heath Ledger geworden. Volkomen terecht. De Joker die Ledger neerzet heeft een minder komische kant dan Nicholson’s Joker, maar niet minder eng, integendeel zelfs. In de film zitten TV-beelden waarop homemade video’s van Joker te zien zijn. Hier is de Joker zelf soms niet in beeld, enkel zijn slachtoffers. Het is vermakelijk te zien dat je enkel door Ledger’s stem, lach en tong-tick (let hier op ;)!) de rillingen over je rug lopen.

Neemt niet weg dat de overige acteurs geen duit in het zakje doen. Want de waslijst aan topacteurs en -actrices is niet misselijk, de eerder genoemde Christian Bale, Michael Caine opnieuw als trouwe butler, Morgan Freeman als Batman’s Q, Maggie Gyllenhaal die Katie Holmes vervangt als Batman’s love interest, Aaron Eckhart als nieuwe officier van Justitie van Gotham City en last, but not least: Gary Oldman die opnieuw politie luitenant James Gordon speelt.

Kortom, een film die je moet zien. Enige voorkennis is niet benodigd, maar wel handig. Tevens een reden om Batman Begins eens te bekijken. Ook uit handen van regisseur Nolan en zeker zo goed te verteren.

Harm’s rating: ********** 10 / 10

Eén comment »

Comment #1

Hi Harm, heb de film ook gezien en vond hem echt top! Inderdaad de tong-tick, nasty gefriemel met zijn mesjes en natuurlijk de stem van Ledger maken het helemaal af! Gaaf dat ook two-face en andere bad-guys de revue passeren 🙂

Comment door: Tim
Wednesday July 30, 2008 20:32

Plaats een comment