10
Jan
2007
0

Ten tijde van de aanstaande koude oorlog, was alles wat rood was verboden in de States. Nou ja, rood van binnen dan. De uitspraak ‘Good Night, and Good Luck’ slaat op de zin die nieuwspresentator Edward R. Murrow altijd uitte, alvorens hij zijn nieuwsuitzending bij CBS afsloot.

Good Night, and Good Luck speelt zich af in de jaren ’50. Dit weerspiegelt zich in de mooie zwart-wit opnamen. Intertijd was het senator Joseph McCarthy die zich inspande om alle ‘roden’ (mensen die waarschijnlijk communistische ideeën erop nahielden) op te pakken en te berechten op vaak niet justitiële wijze. Waarschijnlijk, want de meeste personen werden opgepakt door te zijn ‘verlinkt’ door de FBI, die totaal geen bewijslast hadden. Toch werden deze mensen direct berecht, zonder een fatsoenlijk proces te hebben gehad.

Dit schoot Murrow (David Strathairn) in het verkeerde keelgat. Samen met zijn producer (Clooney) gaat hij openlijk jacht maken op de senator. Het is mooi te zien dat in die tijd de media (in dit geval de televisie) al een enorme kracht had om mensen ergens van te overtuigen.

Voor Nederland is deze film misschien wat minder interessant. Hier is nooit openlijk jacht gemaakt op vermeende communisten en ook televisie was in die periode hier nog niet groot bekend. Good Night, and Good Luck is echter wel een film die je de sfeer van de jaren ’50 bijbrengt en je tevens een kijkje achter de schermen bij het toenmalige CBS geeft.

Harm’s rating: ********** 10 / 10

Geen comments »

Plaats een comment