24
Mar
2007
0

Gisteravond het genoegen gehad om 300 te zien. Vanwege een 8,2 beoordeling van filmblad FilmValley met hoopvolle verwachting richting de bioscoop. Het verhaal is simpel, behoorlijk fictief met kleine kernen van waarheid maar vooral: ruig.

Rond 400 voor Christus wordt Griekenland stilletjes aan meer en meer onderdrukt door koning Xerxes (een prachtrol van Santoro), die zich meer God dan koning voelt, van het Perzische rijk. Sparta is één van de gebieden die Xerxes aan zijn rijk wil toevoegen. De Spartanen – onder leiding van koning Leonidas (Butler) – zijn er echter het volk niet naar om zich te onderwerpen aan de heerser van het Perzische rijk.

Leonidas verklaart indirect de oorlog aan Xerxes door de boodschappers die hij stuurde stijlvol af te slachten. Daarna begint het pas echt interessant te worden. Leonidas krijgt geen toestemming van de geestelijken om een oorlog met de Perzen te starten dus is hij genoodzaakt een 300 man sterke ‘lijfwacht’ brigade mee te nemen. Om het verhaal kort te maken: deze 300 Spartanen houden het enorm lang uit tegen het Perzische leger wat met een man of 100.000 aan komt varen.

Het verhaal van 300 is inderdaad niet zo heel indrukwekkend. Maar storend is dat niet, dat is namelijk niet iets waar regisseur Snyder op uit is. 300 is namelijk vooral een cinematografisch juweeltje. De donkere tinten en grauwe sferen die comic writer Frank Miller in zijn novels stopte vind je prachtig terug in de film. Er zit iets meer kleur in 300 dan daar was in Sin City – ook uit de pen van Miller. De zwaard- en speergevechten zijn flitsend en prachtig om te zien. Het einde is – net zoals in Sin City – niet-Hollywood en ook dat is totaal niet storend.

300 is al met al een prachtige film die de sfeer van de comic prima heeft overgeheveld naar het celluloid. De one-liners die Leonidas gedurende de film uitschreeuwt zijn fenomenaal (‘Tonight we’ll dine in hell!’). Ook de kracht die de 300 Spartanen uitstralen blijft imponerend. Naast het feit dat ik nog nooit zoveel sixpackjes langs elkaar heb gezien.

Harm’s rating: ********** 10 / 10

Written by Harm
Tags: | | |

Geen comments »

Plaats een comment