19
Apr
2011
0

19 april 2011, Nasca, Ica, Perú

Na de opnieuw erg gezellige avond in de lokale discotheken van Huacachina word ik toch wel op tijd wakker. Dat heeft voornamelijk te maken met de drukkende hitte die er rond dit woestijndorpje heerst. Na het ontbijt zeg ik gedag tegen m’n stapvrienden die al wel wakker zijn — inderdaad, dat zijn er niet veel. Vandaag ga ik namelijk Huacachina verlaten voor Nasca. Wereldberoemd vanwege de nabij gelegen Nasca lijnen. Daarover morgen meer overigens.

Ik pak een taxi richting Ica om van daaruit de bus richting Nasca te pikken. De rit schiet lekker op en drie uur later stap ik uit in Nasca. Ik neem de benenwagen richting mijn hostel met de sublieme naam ‘Hospedaje Brabant’. Je snapt, daar móet ik natuurlijk logeren. Ik word binnengelaten door de vriendelijke eigenaar, een Peruviaan. In de dorm room maak ik kennis met m’n roomie Miroslav, uit Slowakije. Om precies te zijn uit Bratislava. Leuk! Uiteraard even mijn stap ervaringen daar mede gedeeld ;).

Tijd om het stadje te verkennen. Plus ik moet nog een keer geknipt worden. Dat eerst maar gedaan en geholpen door de plaatselijke kapper voor een mooi bedrag (3 euro). Hij levert puik werk af en ik vervolg m’n tocht door het kleine maar lieflijk aandoenend stadje. Wat een mooi Plaza de Armas heeft. Verder wel erg toeristisch met veel souvenir shops. Maar goed, je bent wel in één van Perú’s bekendste steden.

Ik probeer ook alvast een busticket te scoren voor mijn trip naar Arequipa. Samen met Gitte overigens, die zegt ook richting Nasca te komen. Echter, zo goed als iedere maatschappij zit vol. Het komende weekend is het namelijk Pasen, wat hier blijkbaar groter is dan Carnaval. Gelukkig vind ik er uiteindelijk eentje waardoor de reis naar Arequipa morgenavond kan beginnen.

‘s Avonds ga ik richting Hotel Nasca Lines. Hier wordt iedere avond om 19u een lezing gegeven met betrekking tot de Nasca lijnen. Dat wil ik natuurlijk wel bijwonen. Aldaar worden we meegenomen naar het planetarium wat aan het hotel ligt. In het hotel heeft altijd Maria Reiche gelogeerd. Een Duitse wiskundige die haar leven heeft gespendeerd aan het ontrafelen/ontcijferen van de lijnen. In het planetarium worden de vele theoriën die over de lijnen heersen uiteengezet.

Van theorie één denkt men dat de lijnen naar waterbronnen wijzen. Theorie twee legt de lijnen van de figuren over de sterrenhemel, waardoor deze sterrenbeelden aanduiden. Theorie drie zegt dat de lijnen wijzen naar de plek waar de zon op de langste en op de kortste dagen onder ging — dat blijkt namelijk na eeuwen te veranderen.

Interessante materie dus. Vooral omdat men dus eigenlijk geen flauw benul heeft waarom de lijnen er zijn, wanneer ze zijn ontstaan, door wie, etc. etc. Dat belooft wat voor morgen. Dan ben ik namelijk van plan om met een klein Cessna vliegtuigje over de lijnen te gaan vliegen!

Written by Harm
Tags:

Geen comments »

Plaats een comment