Na een tijd niet in de videotheek te zijn geweest toch maar weer twee films opgepikt. Daarvan was Syriana de eerste, de tweede zal volgende week volgen, en welke dat is blijft nog even onder mij :).
Olie is al decennia lang de letterlijke en figuurlijke motor van de wereldwijde economie. Syriana duikt in deze – voor mij interessante – materie. Het zwarte goud wordt vanuit verschillende kanten belicht.
Syriana begint met een bebaarde Clooney (die voor deze rol in 2005 een Oscar voor beste bijrol incasseerde) die in een Iraanse hoerenkast (jawel) een deal sluit, over wat later blijkt een raketwerper. Een ander oogpunt begint in een té luxe hotelkamer met daarin de koning van een niet nader te noemen oliestaat. Hoe deze losstaande verhalen verband houden met elkaar wordt in de loop van het verhaal duidelijk. Ze worden in elkaar verweven àlà Traffic (2000).
Het is geweldig te zien hoe dit fictief verhaal zoveel feiten en gedachten van de wereld in deze tijd weerspiegelt. Als er in het Midden-Oosten onrust is, is dat alleen maar goed voor de mensen aan de westkant van de oceaan. Olie is geld, geld is macht en macht is… Na een kijkje in de keuken van de CIA; de koning van een oliestaat; een oud oliebedrijf werknemer; de CEO’s van de machtigste energie bedrijven ter wereld; een Islamitisch fundamentalistisch school; een onderzoekend advocaat en de zoon van de eerder genoemde koning is het tijd een conclusie te maken.
Syriana is een film die mij verraste, in een positieve zin. Na wat recensies in kranten en op andere logs leek het mij in eerste instantie een Amerikaanse visie op olie en alle aanverwante zaken. Syriana biedt echter veel meer diepgang maar ook verbreding op het onderwerp en laat je veel anders kijken naar de zaken die – uiteraard? – nog steeds spelen in het Midden-Oosten.
Harm’s rating: 10 / 10