22
Mar
2011
0

22 maart 2011, Chiclayo, Lambayeque, Perú

In Chiclayo zelf is niet heel veel te beleven — naast de vele casino’s die me hier in Perú wel opvallen — dus vandaag staat een trip richting kleine plaatsjes rondom Chiclayo op het programma. In het noorden van Perú zijn namelijk de nodige archeologische sites te vinden. Oude tempels en bijbehorende graven. De eerste stop na het ontbijt is dan ook het museum wat uitwijdt over de Señor de Sípan. Een graf gevonden in Sípan in een enorme tempel. Het museum bevindt zich in Lambayeque, wat ongeveer een kwartier van Chiclayo ligt.

Het is een mooie dag om eens een nieuw type vervoer uit te gaan proberen. De servicio (of: combi) taxi’s. Dat zijn kleine busjes die een bepaalde route rijden en waar je in kan stappen. Je betaalt dan een gedeelte van de trip die je binnen zit. Leuk principe. Zo stap ik in, na het nodige gemopper, want ja, ik ben ietsje groter dan nominaal hier en ook nog ietsje breder, haha. Gebukt kom ik in Lambayeque aan en hoef slechts 2 soles (50 eurocent) te betalen.

Het museum is erg mooi en legt het hele proces van vondst, leeghalen en preservatie uit. Mooi om te zien hoe goed veel voorwerpen bewaard zijn gebleven. Helaas moest ik m’n camera inleveren bij binnenkomst, dus geen foto’s. Tijdens de reis naar Lambayeque heb ik uitgevonden — na een praatje met een oude man — dat er in de buurt ook een archeologische site te vinden is: Túcume. Die staat ook in m’n Lonely Planet, dus na het bezoek de combi taxi naar Túcume gepakt. Daar uitgestapt de nodige mototaxi chaufs weer van me afgeschut (‘heel ver weg’ en ‘gevaarlijk’) om een mooie wandeltocht naar de site te beginnen.

Na ongeveer 20 minuten aangekomen en de entree betaald om op te gaan naar de tempels. Die er inmiddels uitzien als normale bergen, door de enorme erosie van de elementen. Desalniettemin een erg mooi uitzicht. De zelfontspanner op m’n camera doet z’n werk en ik maak de nodige foto’s, ook vanaf de top van één van de tempels.

Ik pak de mototaxi terug en stap weer de combi taxi in richting Chiclayo. Eenmaal in Chiclayo een mooi restaurant opgezocht voor een goede steak en wat frietjes. Dat ging er goed in! Terug in het hotel die ik precies wat ik de vorige dag gedaan heb: afsluiten met maatje laptop en de nodige series — Californication blijft geniaal. Ik heb besloten morgen Chiclayo te verlaten en verder zuid te gaan…

Written by Harm
Tags: | |

Geen comments »

Plaats een comment